Vitaliteitsarts

De arts als coach met een biopyschosociale benadering naar de laatste wetenschappelijke inzichten.

Voor als je kampt met:

– Overgewicht en obesitas
– Ondergewicht
– Overspannenheid of burn-out
– Prikkelbare darmsyndroom
– Chronische nek-schouder en rugklachten
– Chronische vermoeidheidsklachten
– Depressie, eetstoornisproblematiek, hart -en vaatziekten en hierin ook behoefte hebt en de noodzaak ziet in klinische leefstijlbegeleiding

De dokter die steeds maar weer zegt dat die bloeddruk en cholesterol omlaag moet, of dat het nu echt de hoogste tijd is om te stoppen met roken. Natuurlijk weet je dat hij een punt heeft. Je weet echt wel dat gezondheid een groot goed is. Maar hoe doe je dat, als je al opgeslokt word door stress? Waarom zou het nu wel werken, als je al vele mislukte pogingen achter de rug hebt? En waarom zou je er überhaupt geïnteresseerd in zijn, als je al moeite hebt om de dag door te komen?

Daarom kijken wij verder dan alleen leefstijlinterventies en houden wij rekening met al die obstakels die je door moet. We helpen je te zoeken naar datgene wat voor jou het leven de moeite waard maakt, datgene wat jou beweegt om het nu wél anders te gaan doen. We leren je tools. Zodat je leert wat je moet doen en hoe je het uiteindelijk wél kan volhouden. We combineren leefstijl-coachen met life-coachen op een oplossingsgerichte manier. Daarbij kan ik door mijn medische achtergrond goed inschatten wat voor jou de beste behandeling is en hou ik rekening met co-morbiditeit en farmacotherapie. Een goede aanvulling op de huisarts.

Ook als je in behandeling bent bij een psycholoog voor eetstoornisproblematiek, zouden wij, in overleg met je behandelaar, een rol kunnen spelen. Bel voor meer informatie of kom langs voor een vrijblijvend gesprek!

Over mij:

In 2011 ben ik afgestudeerd als basisarts aan het Erasmus MC in Rotterdam. Na een aantal jaar werkzaam geweest te zijn op diverse afdelingen waaronder de Spoedeisende Hulp, Intensive Care en Interne Geneeskunde, kreeg ik te kampen met een burn-out. Een intensieve periode waarin ik meer dan ooit geconfronteerd werd met wat nu voor mij een vitaal leven inhoudt. Mijn zoektocht heeft uiteindelijk geleid tot de inspiratie voor Sooss.

Het menselijk gedrag en wat nu maakt dat mensen doen wat ze doen, vond ik altijd al ontzettend intrigerend. Dat heeft gemaakt dat ik mijzelf hierin ben gaan verdiepen, in relatie tot vitaliteit. In een wereld waarin steeds meer het besef komt dat gezondheid veel meer is dan alleen de afwezigheid van ziekten, is mijn persoonlijke missie een brug te gaan slaan tussen de wereld van de geneeskunde en vitaliteit in de vorm van een nieuw specialisme: de vitaliteitsarts.

Hierin zal de arts optreden als coach met een biopsychosociale benadering. Psychologische en sociale aspecten worden in het biomedische model genegeerd. Terwijl ze wel een belangrijk onderdeel vormen van het ziek zijn. Gedrag en omgeving zijn van invloed op het ontstaan, het beloop en de beleving van de ziekte. En andersom werkt het ook door. Ziek zijn zelf heeft ook een interactie met het psychologisch welzijn en sociale relaties.

Daarom moet de vitaliteitsarts een antwoord vormen op de toename van welvaartziekten, en fungeert tegelijkertijd ook als tegenhanger van de alternatieve geneeskunde. Een reden dat mensen naar het alternatieve circuit gaan, is vaak omdat mensen zich in de reguliere zorg niet gehoord of begrepen voelen. Aandacht schenken niet alleen aan de ziekte, maar ook wat meer aan de mens, de psychologische en de sociale aspecten. Dat is iets wat we in de reguliere zorg zouden kunnen verbeteren en dat is iets wat ik meeneem in mijn consulten.

Omdat mijn uitgangspunt is om mensen te helpen, vind ik het heel belangrijk dat alles wat ik doe wetenschappelijk onderbouwd is – iets waar het in het alternatieve circuit vaak aan ontbreekt.

Omdat niet iedereen een vitaliteitsarts nodig heeft, zou een vitaliteitsarts wel goed de brug kunnen slaan van de artsen naar de coaches. Juist omdat ik merk dat die drempel nu soms wat te hoog is. Zo kan de zorgstroom veel efficiënter en vloeiender.

Momenteel werk ik als arts op het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC bij prof. Liesbeth van Rossum. Ook ben ik betrokken bij het Chivo kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl waar ik werkzaam ben als docente en kwaliteitsbewaker ben van het obesitasprogramma Niet wegen maar leven.

In Sooss begeleid ik mensen met klachten die allen losstaand een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Door de klachten vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, zowel psychologisch, fysiek als sociaal- die allen ook weer interactie met elkaar hebben – kom je sneller tot de kern en kan ik iemand veel optimaler begeleiden. Daarbij kan ik door mijn medische achtergrond differentiëren of er met een klacht niet toch eerst verder onderzoek gedaan moet worden via de huisarts en kan ik rekening houden met co-morbiditeit en farmacotherapie.

Werkervaring

2017 – heden             ‘Vitaliteitsarts’ bij Sooss – van stress naar sooss
2017 – heden             Docente en kwaliteitsbewaker van het obesitasprogramma “niet wegen maar leven” bij het Chivo kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl
2016 – heden             Arts bij het Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC Rotterdam
2016 – heden             Vitaliteitscoach
2011 – 2014               Arts op de SEH, IC en Interne Geneeskunde

 

Opleidingen

2017                      Cognitieve gedragstherapie, 100-urige basiscursus Forta-opleidingen Rotterdam
2017                      Vitaliteitstherapie Chivo kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl
2016                      Masterclass terugvalpreventie door prof. dr. Ingrid Steenhuis
2016                      Vitaliteitscoaching Chivo kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl
2015                      Nutrition and Health Open Universiteit
2011                      Geneeskunde Erasmus Universiteit te Rotterdam

 

BIG:
19915145001

 

keurmerkBIG-300x250px-2_tcm65-43634