Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten lijkt chronische pijn vooral een respons op een (perceptie van) bedreiging van het centraal zenuwstelsel. Of je wel of geen pijn ervaart wordt dus beslist door het centraal zenuwstelsel en is dus een mening van je brein. Die menig wordt gevormd op basis van allerlei inkomende signalen, waarvan biomedische signalen (nociceptie) slechts een deel vormen van het geheel.

Slaapschuld, overtuigingen, emotie, ervaringen, depressie, vermoeidheid, stress, niet serieus genomen worden en veel andere zaken hebben eveneens invloed op de pijn(sterkte). (uit: Pijn zonder oorzaak? – Chivo Kennisinstituut vitaliteit, 16-08-2016)

Dit houdt ook in dat pijn niet per se gekoppeld hoeft te zijn aan schade in het lichaam. Er is namelijk wel degelijk pijn mogelijk zonder schade. Een goed voorbeeld hiervan is je hand dicht bij het vuur houden. De pijn wordt op een gegeven moment ondraaglijk, waardoor je je hand terugtrekt zonder dat je hand is verbrand. De pijn is echt, zonder dat er schade is. Ook als een heet object achter het gordijn geplaatst wordt, zonder dat je daar kennis van hebt, zal je pijn ervaren zodra jij je hand door het gordijn steekt, wat dus ook niet psychologisch verklaard kan worden. (uit: Pijn zonder oorzaak? – Chivo Kennisinstituut vitaliteit, 16-08-2016)

Het feit dat veel mensen pijn koppelen aan schade, zorgt er ook voor dat mensen met chronische pijn nu vaak met hun rug tegen de muur staan. Het wordt namelijk vaak weggezet als niet-bestaand, omdat met beeldvormende apparatuur geen schade kan vinden, of omdat weefsel binnen enkele weken al genezen zou moeten zijn. Bij gebrek aan schade wordt men dan maar naar de psycholoog gestuurd. Terwijl de pijn die ervaren wordt echt is! Het centraal zenuwstelsel is op een (onbekende) reden te sterk afgesteld, waardoor je meer pijn ervaart. De pijn is dus de mening van het brein. Het brein heeft zichzelf zo aangepast dat het pijnsignalen op chronische basis blijft afvuren (de zogenaamde neuroplasticiteit van het brein – veranderingen in de organisatie van het brein).

De biomedische zekerheid die we graag zien, speelt hooguit in de acute fase van pijn een belangrijke rol, maar in de chronische fase is het aandeel vaak buitengewoon beperkt. (uit: Pijn zonder oorzaak? – Chivo Kennisinstituut vitaliteit, 16-08-2016)

Wij begeleiden mensen met chronische pijnklachten, waarbij onderliggende pathologie is uitgesloten, allereerst door ze serieus te nemen. Wij managen het ecosysteem rondom chronische pijn door middel van psychoneurobiologische interventies. Hiermee proberen we het brein te leren dat er geen reden is om pijnsignalen af te geven en proberen we invloed te hebben op de neuroplasticiteit van het brein.

Lastige materie hè?

Zou jij meer informatie willen hebben over chronische pijn? Of kamp jij zelf met chronische pijnklachten en wil je weten of wij jou daarmee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Regelmatig geven wij workshops en trainingen over uiteenlopende onderwerpen.

Interactief, ruimte voor humor en altijd met inhoud.

Volg onze Facebook-pagina en kijk wanneer de volgende training van start gaat.

Uit ons assortiment:

– Soossen – meer uit je leven halen, meer invulling geven aan je leven en gelukkig zijn
– Waar rook is, is Sooss – stoppen met roken
– Massageworkshop – leer masseren
– Ik lust je rauw – over eetbuien
– Proeflokaal – diverse voedingsworkshops
– Van stress naar sooss – leren omgaan met stress
– Wilskracht – leren hoe je je wilskracht kan beïnvloeden om ze vervolgens tactisch in te zetten om gewoontes te veranderen
– Lichaamswerk – beter in je lijf zitten