Zonder stress, geen leven. Een mens past zich aan op al die fysieke en mentale stressbronnen en wordt hier in principe alleen maar sterker van, een mens heeft dus een adaptief vermogen. Een zekere mate van stress heb je zelfs nodig om in een flow te raken. Dat zijn die momenten dat je zo intensief met iets bezig bent, dat je opgaat in je taak en de tijd vergeet.

Pas wanneer de stress in die mate ervaren wordt, dat je het overzicht dreigt te verliezen en de belasting groter wordt dan de draagkracht, dán wordt de stress negatief en heeft het inderdaad gevolgen voor je gezondheid en welzijn.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand stress kan ervaren.

En hoewel de bron van stress hetzelfde kan zijn, lijkt de een toch gevoeliger voor stress dan de ander en zal het sneller als negatief ervaren. Dit verschil kan verklaart worden door een mogelijke genetische component, maar ook door verschillende coping strategieën die men gaandeweg ontwikkeld heeft – de manieren die iemand ontwikkeld heeft om met stress om te gaan.

Als men langere tijd gebukt gaat onder negatieve stress, dan kan op den duur het brein zich hierop gaan aanpassen. Dit aanpassingsvermogen wordt ook wel de neuroplasticiteit van het brein genoemd.

Bij iemand die overspannen is, kan het weghalen van de stressbron al opluchting geven. Bij iemand met een burn-out is dit niet genoeg, de hele structuur van het brein heeft zich aangepast en het vergt dus meer tijd om dit weer enigszins te verbeteren.

Wij begeleiden mensen met stressklachten. Van overspannenheid tot aan burn-out of depressie. Eventueel in aanvulling op een traject bij een psycholoog. Denk aan slaapinterventies, beweging, stressmanagement, meer weerbaarheid en binding vinden.