Yoga

Hatha yoga  l  Donderdag 19:00-20:00 uur  l  doorlopende les

Yin yoga  l  Donderdag 20:15-21:15 uur  l  doorlopende les

BBB yoga  l  Dinsdag 19:00-20:00 uur  I  6 weekse cursus

Yoga Proeverij  l  Zaterdag 11:30-19:30 uur  l  6 weekse cursus

Sommigen vinden het verschrikkelijk. Anderen kunnen niet meer zonder. Yoga. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. Het zijn serie oefeningen die kunnen helpen met het leren luisteren naar je eigen lichaam. Het gaat over gevoel en bewustwording. Het kán een manier zijn om ontspanning te vinden. Daarom biedt Sooss het ook aan, zonder er zweverig over te doen of onzinnige claims op te leggen.

In deze steeds sneller wordende maatschappij hebben we nooit tijd, wordt er van alles van ons verwacht en worstelen we met onze gezondheid en alledaagse dingen. Er lijkt een norm te zijn over hoe we er uit zouden moeten zien, hoe we ons zouden moeten voelen en wat we dienen te bezitten. We gaan voor die allernieuwste mobiele telefoon, een killerbody en uiteraard heb je een passie. Om maar te zwijgen over wat we moeten presteren voor de baas.

In een wereld vol met mogelijkheden, worden we geconfronteerd met onze tekortkomingen. Het levert bij de meesten alleen maar heel veel negatieve stress op. De stress die ons vernauwt en beperkt. Het is daarmee de tegenhanger van vitaliteit. De mentale, fysieke en emotionele vrijheid hebben om jezelf te kunnen ontplooien.

Stress niet minderen, maar managen!

Je bloeddruk gaat omhoog, je ademhaling versnelt, je spieren spannen aan en je zintuigen staan op scherp. Oftewel, je bent aan het sporten. Huh?! Dit is ook exact dezelfde lichamelijke reactie die mensen associëren met stress. Maar stress is slecht, toch?!

Laten we stress eens op een andere manier benaderen.

Als een auto uit de fabriek komt, is hij op zijn sterkst waarna deze alleen maar zwakker wordt. Een mens daarentegen, die wordt alleen maar sterker. Juist omdat een mens stress ervaart en zichzelf kan vormen naar deze stress. Met de stressreactie geeft het lichaam aan zich klaar te maken voor wat komen gaat. Zonder stress, geen leven. Het lichaam is in staat zichzelf aan te passen aan verschillende omstandigheden. Een mens heeft dus een bepaalde mate van flexibiliteit en je wilt voorkomen dat je die flexibiliteit niet hebt. Als je altijd in de stand van stress staat, moet je ook terug kunnen veranderen op het moment dat je kunt ontspannen. Pas als je niet meer kunt schakelen, en de controle verloren hebt, dán pas wordt stress slecht – we hebben het dan over negatieve stress.

Stress hoort bij het leven. Het maakt je een compleet mens en is daarom dus niet iets wat wij willen minderen. We willen wél voorkomen dat je niet meer kunt schakelen en je de controle verliest. Stress moet dus voor jou gaan werken.

Jij bent veel sterker dan je denkt en als je beschikt over de juiste vaardigheden en training, kun je door stress zelfs boven jezelf uit stijgen. Dit is wat je gaat ontdekken en leren in deze module.