Soosszzzz sssssht!

  • maart 26, 2017
  • Arts
IMG_3825

Soosszzzz sssssht!

De klok is weer een uur vooruit. Morgen gaat die wekker weer veel te vroeg. Laten we het eens over slaap hebben.

Slaap heeft een belangrijke functie. Tijdens de slaap krimpen letterlijk de cellen in onze hersenen. Daarmee ontstaat ruimte om gedurende de dag opgebouwde afvalstoffen af te voeren door middel van een soort van rioleringssysteem, het glymfatisch systeem. Er vindt herstel plaats en daarbij wordt een selectie van informatie uit het werkgeheugen overgezet naar het lange termijn geheugen.

Een tekort aan slaap leidt tot slaapschuld. Als de slaapschuld over een langere periode wordt opgebouwd, kan het serieuze consequenties hebben voor onze gezondheid. Een aantal dagen slaapschuld laat namelijk al een ontregeling zien in de suikerhuishouding, het voedselbeloningssysteem, de bloeddrukregeling, het immuunsysteem en het verlaagt het rustmetabolisme. Daarbij draagt slaapschuld bij aan een vermindering van je wilskracht waardoor het moeilijker wordt al die impulsen (bijvoorbeeld in de vorm van een friet speciaal bij die friettent om de hoek) onder controle te houden. Het is dus een schuld die we maar beter kunnen aflossen.

Slaap is dus belangrijk voor je gezondheid en om een gezonde leefstijl te kunnen volhouden. Daarbij is het goed voor je cognitieve prestaties en maken we herinneringen aan. We kunnen meer uit ons leven halen door te slapen.
Niet zo gek dus dat slaap in al onze consulten een hot topic is.

Heb jij last van dips over de dag en/of word je niet uitgerust wakker? Kans dat je last hebt van slaapschuld. Wil jij leren hoe jij jouw slaapschuld af kunt lossen? Bij Sooss schenken we hier aandacht aan, met het streven dat jij weer met meer energie door het leven kan.

Lees ook

Blog