Sooss is het nieuwe zorgconcept in de vorm een vitaliteitscentrum

De fysieke, mentale en emotionele vrijheid ervaren om meer uit je leven te halen en dus het vermogen hebben je aan te kunnen passen, te kunnen schakelen en je eigen regie te kunnen voeren. Dat is wat vitaliteit is.

Het gaat verder dan een gezonde leefstijl alleen, want waarom zou iemand daarin geïnteresseerd zijn als iemand al moeite heeft de dag door te komen? En ook al zou iemand wel willen, in hoeverre heeft iemand ook daadwerkelijk de capaciteit een gezonde leefstijl na te streven als er sprake is van stress- ten gevolge van controleverlies, geldgebrek, tijdgebrek of eenzaamheid? Willen is niet hetzelfde als kunnen. Het gaat ook om het vermogen jezelf aan te kunnen passen en je eigen regie te kunnen voeren. Dat vergt dus een bredere aanpak via een biopsychosociale bril.

Vitaliteit is niet het onderscheid tussen ziek of niet ziek zijn, want bij beiden heb je wat te winnen. Mensen die gezond zijn, kunnen alsnog gebukt gaan onder een negatieve beleving van stress, om welke reden dan ook en zouden alsnog meer uit het leven kunnen halen. Het is ook iets toevoegen aan je leven in de vorm van betekenis geven aan je leven, betrokken zijn en voldoening ervaren. Sooss staat voor tot bloei komen, floreren.

Ook iemand die ziek is, kan zich toch vitaal voelen en het maximale uit zijn of haar leven halen. Zoals Machteld Huber zegt: “Als je een slechte diagnose krijgt, ga je eerst onderuit en heb je zorg nodig. Maar wordt de aandoening chronisch, dan krabbel je vaak weer op. De vraag is dan: ga je je invalide voelen, of pas je je aan en leef je je leven verder zonder dat de ziekte overheerst? Dan blijkt er naast die ziekte nog een enorm potentieel aan gezondheid te zijn. Dat kun je versterken, waardoor je steeds minder last van die ziekte hebt.”

Niet alleen ziekte maar ook gezondheid managen. Dat is precies wat wij in Sooss doen. Het is dé plek in de Spoorzone 013 waarin alles samenkomt voor een vitaler leven. Gewoon in ons sociaal café voor een maaltijdje onderweg of een plek waar je rust kunt ervaren met een kopje koffie of thee. Maar zeker ook voor massages, beweging, meditatie, culturele events en workshops tot gecombineerde leefstijl interventies en life-coaching onder begeleiding van een arts.

Sooss staat voor verbinding, tijd, vrijheid, emoties en ontplooiing. Een nieuw zorgconcept dat mensen verder op weg helpt, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en een biopsychosociale aanpak.

Wij werken samen met het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC Rotterdam, Radboud universiteit Nijmegen en het Chivo Kennisinstituut voor leefstijl en vitaliteit.